KIND & VOLWASSENE

  'Fides' betekent 'vertrouwen'. Vertrouwen als kind, als jongere of als volwassene in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Het gaat erom dat je via sociale vaardigheden leert jezelf (bij) te sturen. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse "symbolen".

  SYMBOLEN

  Stacks Image 859915

  BALLON

  Zetten we in om duidelijk te maken wat zelfvertrouwen is en het belang van een goede houding en uitstraling te laten zien en te leren. Daarnaast om verschillende manieren van reageren uit te spelen.

  Stacks Image 859926

  DOMINO

  De domino beeldt meeloopgedrag uit en geeft daarmee inzicht in groepsprocessen. Met voldoende moed en zelfvertrouwen lukt het steeds beter om je niet mee te laten voeren, maar om “er uit te stappen”.

  Stacks Image 859882

  OKEE - OJEE

  Ons gedrag wordt erg bepaald door wat we denken. Maar wát denken we en waaróm denken we zo? Denken we wel gezond?
  Met de “Ojee” en “Okee” gedachte proberen we duidelijk te maken hoe je een positievere omgang kunt verkrijgen met jezelf en de ander.

  Stacks Image 859904

  SLEUTELBOS

  We zouden een probleem kunnen zien als een gesloten deur. Er zit dan niets anders op dan net zo lang te proberen tot je de goeie hebt. Er is één “grote sleutel”: Ik geloof in mezelf…! Mijn missers en mijn successen slaan zich op in mijn grote sleutel. Beide maken mij sterker!

  Stacks Image 859858

  100%

  “Ik ben goed zoals ik ben!” Dat was zo en dat is zo. Vanuit die gedachte kijken we samen waarin nog meer acceptatie en groei mogelijk is.

  Stacks Image 859893

  MATROESJKA

  Van pijnlijke momenten en moeilijke situaties kunnen we veel leren. Maar is het nodig om me alles aan te trekken wat me overkomt? Wij denken van niet. Welke dingen moeten me diep van binnen raken, wil ik er iets mee doen, wil ik er iets van leren? Welke dingen moeten me juist niet diep van binnen raken wil ik er iets mee kunnen?

  Stacks Image 859870

  RUGZAK

  De rugzak maakt duidelijk dat je eigen gedrag en dat van anderen ergens vandaan komt. Je leert ermee naar jezelf te kijken en naar de ander. Anders gezegd: je leert wat je bij jezelf kunt zoeken, wat jouw aandeel is, en wat je bij de ander kunt laten, waar jij geen direct aandeel in hebt. Je leert je rugzak leeg te maken!

  AANBOD

  Fides is voor jong en oud. Hier vind je een overzicht van de aangeboden activiteiten.

  OUDERCOACHING

  Zowel in groepsverband als persoonlijke coaching van ouders behoort hiertoe tot de mogelijkheden. Volledig op maat wordt hierbij het coachingsprogramma ingericht. Bij persoonlijke coaching vindt dat plaats bij de ouders thuis en in groepsverband op een nader te bepalen locatie.

  Lees meer

  INDIVIDUELE BEGELEIDING

  Zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Op grond van ieders persoonlijke situatie wordt volledig een plan op maat gemaakt, waarbij het aantal sessies in onderlinge overeenstemming wordt gekozen. Kan gaandeweg altijd meer bij of af. De coaching vindt in principe plaats op het thuisadres. 

  Lees meer

  GROEPSTRAINING

  Leeftijd groep 5 t/m groep 8, omvat in totaal 10 bijeenkomsten van een uur, één keer per week. Het betreft hier een specifieke weerbaarheidstraining, met max. 8 kinderen in een groep. Het leeftijdsverschil per groep is in principe niet meer dan 2 jaar. Doelen die hierbij aan de orde komen zijn:

  Lees meer
  • Fides leert je om je zorgen de juiste plaats te geven

  • Fides helpt mij om beter in mijn vel te zitten

  • Fides leert je “bruggen bouwen”

  BOEKEN

  Fides maakt gebruik van verschillende boekjes. Deze zijn eenvoudig te bestellen via info@fidesnoord.nl!

  Een lees- en doe boek (verhalen, opdrachten, gedichten, strips, tips, testjes en meer) in full colour voor kinderen van 9 tot 13 jaar en anderen die het leuk en herkenbaar vinden. Voor jongens, voor meisjes, voor vrienden, voor leerlingen, voor doorzetters, twijfelaars, kanjers, dromers, voor eigenwijze kinderen, voor drukke en stille kinderen, voor sportievelingen, voor creatievelingen, voor kinderen met veel en wat minder zelfvertrouwen. (Ook alle Fides-symbolen staan in dit boekje beschreven)

  Prijs € 15,00

  Een praktisch en makkelijk leesbaar boek voor ouders over zelfvertrouwen en weerbaarheid. Het boek bevat informatie, beschrijvingen uit de praktijk, tips en verschillende praktische hulpmiddelen. Na het lezen van dit boek kun je als ouder(s) meteen aan de slag met de aangereikte informatie.

  Prijs € 15,00

  • Fides leert je om je zorgen de juiste plaats te geven

  • Fides helpt mij om beter in mijn vel te zitten

  • Fides leert je “bruggen bouwen”

  ERVARINGEN MET FIDES

  Hieronder een overzicht van ervaringen met Fides van zowel kinderen als ouders. En Fides betekent vertrouwen. Vertrouwt u ons erop dat dit oprechte reacties zijn, die we i.v.m. de privacy zonder naam vermeld hebben.

  Reacties KINDEREN/JONGEREN

  • Zelfvertrouwen; ik snap nu (beter) waarom anderen op een bepaalde manier reageren. Dat ik ben wie ik ben en dat is goed!! 100%!
  • Weerbaarder; Ik weet nu beter waarom anderen soms op een bepaalde manier reageren, uit onzekerheid, onmacht. Ik weet nu hoe ik daar mee om kan gaan: 1-ballon, 0-ballon, 10-ballon.
  • Ik kan een probleem/situatie makkelijker oplossen door meerdere dingen te proberen. Sleutels inzetten!
  Lees meer

  Reacties VOLWASSENEN

  - Ik heb heel veel gehad aan: ruimte, begrip, liefde en grenzen. Er is veel meer begrip naar elkaar toe gekomen en het werkt een stuk ontspannener!! Weinig tot bijna geen discussies meer!

  - Ook aan de uitleg van de symbolen heb je dagelijks wat aan. In elke situatie (op je werk en in het gezin, familie, kerk, buren ….) kun je het toepassen!

  - Het leren relativeren gun ik iedereen!!!

  Lees meer

  Nieuwsgierig geworden?

  My Image
  My Image

  OVER ONS

  'Fides' is in het jaar 2000 ontwikkeld en gaandeweg verder vormgegeven in het zuiden van Nederland. Sinds medio 2012 is deze bewezen krachtige methodiek ook gestart in het noorden. Hieronder meer informatie over wie wij zijn.

  Engbert Braam heeft ruim 14 jaar ervaring als fulltime leerkracht en 4 jaar als directeur van een basisschool. Na al die jaren merkte hij dat zijn drijfveer vooral ligt bij de inzet op sociaal emotionele ontwikkeling. Via vrienden kwam hij in contact met Henk & Ingrid de Visser (grondleggers van 'Fides'). Al snel zag hij vanuit zijn jarenlange ervaring dat deze methodiek hét antwoord is op de vraag wat scholen nodig hebben voor een praktische en doeltreffende aanpak van sociaal emotionele ontwikkeling, zowel voor de kinderen als de leerkrachten en ouders. Na een intensieve training bij hen, in combinatie met een Post HBO-opleiding Professioneel Coachen, is medio 2012 Fides Noord van start gegaan...

  Jan-Jaap Klomp heeft als leerkracht en IB-er jarenlange ervaring binnen het onderwijs. Als goede vriend en nu ook directe collega van Engbert assisteert hij sinds najaar 2016 waar mogelijk bij de clinics op scholen. Met zijn ervaring, scherpe blik, kennis en relativeringsvermogen is hij een waardevolle kracht binnen het Fides-team. Naast het werken voor Fides geeft hij ook ICT-trainingen aan voornamelijk leerkrachten en docenten.

  De methodieken van “Fides” zijn ontwikkeld en vormgegeven door Henk & Ingrid de Visser, afkomstig uit Heeswijk-Dinther, Brabant. Zij hebben vanuit het onderwijs en de zorg ruime ervaring op het gebied van zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen. Vanaf ongeveer het jaar 2000 hebben zij hun ideeën, ervaringen en intenties vorm weten te geven binnen “Fides”. Kijk voor meer informatie op de website van Fides Zuid.

  WEBdeerSIGN image
  • (0512) 35 44 79
  • info@fidesnoord.nl
  • www.fidesnoord.nl

  Fides Noord
  Roggepaed 33
  9247 BK  Ureterp